A Syllogos jelöltjeinek blogja

A Syllogos jelöltjeinek blogja

RIPORT PAPALEXISZ KOSZTASSZAL

A Syllogos volt az egyedüli jelölő szervezet, amely az emberek véleményének kikérésével, demokratikusan, a jelöltek előzetes munkájának figyelembevételével alakította ki a választási listáját.

2019. szeptember 17. - Syllogos jelöltek

pt180504beloianniszpolgarmester9-900x600.jpg

Kevés görög van Magyarországon, aki ne tudná, hogy Papalexisz Kosztasz
Beloiannisz község polgármestere. Ugyanakkor a nemzetiségi választás
meghatározó alakja is vagy. Olyannyira, hogy a Syllogos elnöksége téged
nevezett meg az országos önkormányzat elnökjelöltjének. Miért vállaltál
főszerepet a Syllogos színeiben?

A mai magyar jogszabályok figyelembevételével kijelenthetjük, hogy Beloiannisz tekintetében vagy nemzetiségi oktatás keretében működik az alapfokú oktatás, vagy a létszám adatok okán azonnal veszélybe kerül a felső tagozat működése. Ez inspirált minket 2012-ben arra, hogy felvegyük a kapcsolatot a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatával és egy hosszú, nem minden akadályoktól mentes egyeztetés után átalakítsuk az Intézményünket. Az előző vezetés alatt szárnyalt az intézmény, mely négy tagintézményből, (Iskola, Óvoda, Művelődési Ház, Könyvtár) áll, de a 2014-es választás után felálló új MGOÖ vezetés nem üzemeltette megfelelően és akkor nagyon finoman fogalmaztam. A kialakult helyzet megmutatta, hogy sokkal nagyobb rálátást igényel részünkről az MGOÖ mindenkori irányvonala, valamint elkerülhetetlen a megfelelő érdekképviseletünk, hiszen az intézményeink által, egész Beloiannisz jövőjének alakításáról is szó van. Nem kell ecsetelnem senki számára, mit jelent egy ilyen kis település számára, ha elveszíti oktatási intézményeit. Hogy a kérdésre konkrétan is válaszoljak, a Syllogos volt az egyedüli jelölő szervezet, amely az emberek véleményének kikérésével, demokratikusan, a jelöltek előzetes munkájának figyelembevételével alakította ki a választási listáját. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy számomra váratlanul, ekkora támogatást kaptam a szép számmal megjelent emberektől. Igyekszem megfelelni az elvárásoknak és bízom benne, hogy senkinek nem fogok csalódást okozni. A félreértések elkerülése végett szeretném tisztázni, hogy nem abban vagyunk érdekeltek, hogy csak Beloianniszért dolgozzunk a testületben, hanem azt szeretnénk elérni, hogy egy példaértékű vezetés, minden görög érdekét képviselve dolgozzon és ezáltal minden közösség fejlődhessen. Ez Beloiannisz és mindenki más hosszútávú érdeke egyaránt. Szeretném, ha öt év múlva az emberek nem elhajtani, hanem további munkára akarnák bírni a következő közgyűlésben szerepet vállaló embereket.

 

A Syllogos jelöltjeinek programját azzal kezditek, hogy a Magyarországi
Görögök Országos Önkormányzata erkölcsi válságba került. Hogy kell ezt
értelmezni?

Nem nagyképűségből mondom, hanem kilencéves tapasztalatom jogosít fel arra, hogy kijelentsem, az MGOÖ jelenlegi működése csak nyomokban tartalmaz valamit az önkormányzatiság szelleméből. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi működés során elkövetett szabálytalanságok, törvénysértések sorozata arra vezethető vissza, hogy a jelenlegi vezetésnek vagy nincs fogalma arról, hogyan kellene ezt csinálni, vagy pedig szándékosan lépi át azokat a határokat, amelyek számomra megmagyarázhatatlanok. Sem a hivatalvezető, sem a gazdasági vezető, de még a különböző hatóságok jelzéseit sem veszik figyelembe, ezáltal mérhetetlen erkölcsi és anyagi károkat okoznak. Teljesen feleslegesen működtetnek olyan pozíciókat, amelyek rengeteg pénzt felemésztenek, indokolatlan terheket rónak az önkormányzatra és elveszik a forrásokat olyan területekről, ahonnan nélkülözhetetlenek. Amíg egy önkormányzat vezetése előszőr a saját zsebeit tömködi és nincs tekintettel az intézményei működésére, ott rendszerszintű problémákról beszélhetünk. Ebből fakad aztán az, hogy a fontos döntések nagy része be sem kerül a közgyűlés elé, illetve, ha már nagy a baj és muszáj kezdeni vele valamit, akkor a fizetett és egyéb módon lekötelezett emberek mindig leszavazzák a tisztességgel tevékenykedő képviselőket. Egyvalamit viszont nem szabad elfelejteni, a számlákat egyser ki kell majd fizetni! A problémákat hiába söpörjük a szőnyeg alá, azok nem fognak eltűnni. Ahogy a sátor esetében, ugyanúgy más projektek tekintetében is lesz majd elszámolás és azt majd megint a közös pénzből kell kifizetni. Olyan pénzekből, amelyeknek sokkal jobb helye is volna ennél.

 

Van valamiféle akcióterv a fejedben – mondjuk – az első évre?

Természetesen! A lehető leghamarabb vissza kell állítani a törvényes működést. A hivatalvezető autonómiáját azonnal vissza kell adni, a munkájához a feltételeket meg kell teremteni. Itt egy percet sem késlekedhetünk! A meglévő szabályzatainkat frissíteni, majd alkalmazni kell. A gazdasági vezető és az intézményvezetők kapcsolatát a hivatalvezető és az MGOÖ új elnökével harmonikussá kell tenni, számukra a szakmai szabadságot megadni, majd azután, segítve a munkájukat, folyamatosan megkövetelni a magas színvonalú munkát. Az irányvonalat a közgyűlés szabja, a döntéseket meghozza, de az adminisztratív munkát és a döntések végrehajtását a hivatal munkatársainak kell elvégezni. Ha az első évben ezt kialakítjuk, elégedett leszek.

 

Kikkel tudod elképzelni az együttműködést?

Elsősorban a Syllogos listáján szereplő emberekkel, hiszen ők lesznek azok, akik nem valami érdek mentén összeállított listáról, hanem egy egész széles réteget képviselve kerülnek be a közgyűlésbe. A többi listán is vannak olyan emberek, akikkel szerintem jól lehet majd együttműködni, de vannak olyanok is, akiknek nem érdeke, hogy nyilvánosságra kerüljenek az elmúlt időszak turpisságai és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ezek a feledés homályába merüljenek. Velük nem lesz egyszerű a közös munka, de nekünk, képviselőknek nincs mérlegelési lehetőségünk, ha törvénytelenséget észlelünk, meg kell lépnünk a törvény által megkövetelt lépéseket. Aki ebben partner lesz, azokkal együttműködök.

 

A magyarországi görög szervezetek tekintetében mi lenne az az ideális
állapot, amelyre azt mondanád, hogy „ez igen, erre gondoltam!”?

Örülök ennek a kérdésnek! A válaszom megmutatja a gondolkodásmódomat. Mindannyian emberek vagyunk, különféle tudással és érdeklődési körrel. Mindenhez nem érthetünk, nem lehet affinitásunk. Azokon a területeken, amelyekben nincs tapasztalatom, de a munkámhoz tartoznak, igyekszem olyan szakemberek segítségét igénybe venni, akik az adott terület ismerői. A különböző szervezetek összefogása, munkájuk összehangolása, segítése olyan terület, amelyen például a Syllogos listáján nálam jóval kvalifikáltabb emberek vannak. A programunkban is van erről szó és én ezen a területen kevésbé mozgok otthonosan, úgyhogy a válaszom az, hogy ezen a területen azokra támaszkodnék, a munkájukat mindenben segíteném, akik nálam sokkal otthonosabban mozognak ezen a területen.

 

Purosz Alexandrosz

A bejegyzés trackback címe:

https://syllogosjeloltek.blog.hu/api/trackback/id/tr4015113984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása