A Syllogos jelöltjeinek blogja

A Syllogos jelöltjeinek blogja

RIPORT KOLLÁTOSZ JORGOSSZAL

„A művészet létéből fakadóan nemesítő hatással van az emberre. A művészet teremti meg azokat a szellemi kapcsolatokat, melyek közösséggé teszik az emberiséget, valamint azt a különös erkölcsi légkört, melyben képes felvirágozni. Máskülönben elpusztul

2019. szeptember 19. - Syllogos jelöltek

image.jpg

Kollátosz Jorgosz, művésztanár-pedagógus, görög nemzetiségi képviselő.
Melyik énedre fog emlékezni az utókor?

Bízom benne, hogy mindkettőre…

Pedagógusnak lenni az egyik legszebb hivatás, mert egy gyerek fejlődéséhez hozzájárulni óriási örömöt jelent.

Amikor a kultúrához való viszonyomat kell megfogalmazni, akkor a legelső dolog, ami eszembe jut, hogy Magyarországon élő görög származású vagyok. Ez a kettőség, amely végigkíséri életemet meghatározó jelleggel bír, és az eddig megélt és jövőbeli törekvéseim keretét képezi.

Úgy gondolom, hogy jellemfejlődésem a jövőben is a kultúrához, ehhez a nagyon nehezen behatároló és megfogalmazható „lényeghez”kell, hogy kötődjön, mert csak ezen az alapon fogalmazhatja meg az ember önmaga és közösséghez való viszonyát, mely Őt „emberivé” teszi. Lassan meggyőződésemmé válik, hogy az egyre embertelenebb világunk gazdasági, lelki terrorjával szemben az egyetlen fogódzkodó a kultúra és annak „árucikkei”, melyek, ha nehéz körülmények között is kell, hogy megszülessenek. Képviselői ambícióim ennek keretében értelmezhető számomra.

Elválasztható egyáltalán a kettő egymástól?

Annyiban, amennyire a tudás elválasztható az érzelmektől.

Milyen céljaid vannak a művészeti és a pedagóguspályán?

Célom, hogy zenetanári, pedagógiai pályámban átadjam a jövő nemzedékének azokat az értékeket, melyeket tanulmányaim során és a gyakorlatban megszereztem. Művészeti célom pedig minél több görög nemzetiségi gyermekkel megszerettetni a zene szépségét és annak közösségre gyakorolt erejét. Az eltelt 25 év alatt képtelenek voltunk létrehozni egy két tannyelvű általános iskolát, és az azt követő gimnáziumi képzést. Ennek jelentőségét az eddigi döntéshozók (tisztelet a kivételnek), karöltve a mindenkori iskola vezetőségeivel pontosan átlátták, de sem akarat, sem tudás, de legfőbbképpen érdekük nem fűződött ennek megvalósításához. A kiegészítő nyelvoktatás valóban csak „kiegészítő” és, ha ténylegesen komoly változást szeretnénk ezen a területen elérni, akkor ennek kell lenni az első számú elérendő célnak.

Nem hálás feladat manapság görög nemzetiségi képviselőnek lenni. Sokak
szerint csak a hatalomért folyik a harc. A tét az, hogy ki kerüljön a
húsos fazék közelébe. Mit gondolsz erről?

Ami a „húsos fazekat” illeti ennek is megvan immáron a maga lassan 30 éves történetisége, amit kimerítő módon hosszasan egymás fejéhez tudnánk vágni, vastag kötet formájában kiadni. Ahhoz, hogy tényleges paradigmaváltás legyen és ne az unalomig lejáratott, mondvacsinált célok, ne az egyéni érvényesülés etnobiznisz bűzének jellege határozza meg az új testület munkáját, szemléletváltásra van szükség, mégpedig oly módon, hogy már a célok megfogalmazásán, az azokhoz rendelendő feladatmegoldások eszközrendszerének működtetése, azok módszere transzparens módon, minél szélesebb körben átlátható és ellenőrizhető legyen. Ez a demokrácia kiterjesztése a véleményalkotásnak a céloktól a megvalósulásig, folyamatában többségi akaratot fejezne ki, ily módon teremtve tényleges egységet közöttünk, megváltoztatva az eddigi döntéshozói gyakorlatot.

Az országos testületben az elnökség ellenzékének számítasz. De mi az,
amivel szembe igyekszel menni?

  • „Kaja, pia, olimpia”.
  • Kipipált igénytelen rendezvények, csak hogy elkölthessük rájuk a kapott pénzt.
  • Az etnobiznisz ellen.
  • Pályázati pénzek igazságtalan elbírálása, felosztása a jól megfizetett haverok, családtagok és alkalmazottak között
  • A Görög Kulturális Intézet (Görögség Háza) soha véget nem érő, mondhatni „pénznyelő automata” funkciójának felszámolása - ne csináljunk fölösleges munkálatokat, HOSSZÚTÁVÚ, KÖZMEGEGYEZÉSEN ALAPULÓ KONCEPCIÓ alapján döntsünk sorsáról!!

A jelenlegi ciklusban a Hellasz számított az ellenzéknek. Most a
Syllogos. Nem biztos, hogy ezt mindenki érti. El lehet ezt magyarázni
egyszerűen?

Aki érdeklődik a görögség problémája iránt az pontosan tudja, hogy miről van szó, aki ezt meg nem látja át annak talán sajnos fölösleges elmagyarázni hiszen érdektelenségéből fakad vagy foszlány ismeretekből alakít ki véleményt, rosszabb esetben a hatalomvágy, még rosszabb esetben a rosszindulat és irigység motiválja véleményalkotását.

Bízom benne, hogy 2019. október 13-i választás eredménye a „tisztánlátók” akarata érvényesül, ami nem lehet más, mint a Syllogos győzelme.

Fiatal korod ellenére régi motorosnak számítasz. Van tapasztalatod.
Melyek lennének számodra egy ideálisan működő országos szervezet
jellemzői?

 

  • Átláthatóság.
  • Hiteles, tiszta, hozzáértő vezetők, akik valójában elhivatottak és szívükön viselik a görögség sorsát és jövőjét.
  • Összetartó közös együttműködés, egység.

KÉREM A GÖRÖG HONFITÁRSAIMAT, HOGY 2019. OKTÓBER 13-ÁN SZAVAZZANAK A SYLLOGOS LISTÁJÁRA ÉS KÉPVISELŐ JELÖLTJEIRE!!!

 

Purosz Alexandrosz

A bejegyzés trackback címe:

https://syllogosjeloltek.blog.hu/api/trackback/id/tr9815125898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása